ADANA ŞUBE
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası

ŞUBE TARİHÇESİ

TES-İŞ Sendikası, genel başkanından üyesine kadar; toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, temel insan hak ve özgürlüklerini esas alan, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin yanındadır.

TES-İŞ öncelikle devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün yılmaz savunucusu olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

TES-İŞ sendikal anlayışının ve mücadelesinin temelinde bu yaklaşım vardır.

TES-İŞ varlığım demokratik rejim içinde bulan ve yaşatan bir anlayış temsilcisidir.

TES-İŞ topluluğu olarak, Türkiye’nin yalnızca tüketen değil, üreten ve ürettiklerini tüm dünya ülkelerine satan, yaşam standardı yüksek bir ülke olmasını istiyoruz.

Ancak; üreten kesimin temsilcileri olarak çalışanların;

Çağdaş Sendikal hak ve özgürlüklerden yararlanan, insan onuruna yaraşan çalışma koşullarında evrensel hak ve özgürlüklerin uygulandığı, demokratik bir toplum içinde yaşamlarını sürdürmelerini talep ediyoruz..

TES-İŞ Federasyonu’nun kuruluşunda yer alan TES-İŞ Federasyonu kurucu heyet başkanlığı da yapan Rafet Metin’in başkanı olduğu Güney Bölgesi Baraj, Sulama, Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası’nın (kısa adı ile Devlet Su İşçileri Sendikası), Tes-İş Federasyonu’ndan aynlması üzerine, Devlet Su İşleri 6.Bölge Müdürlüğü’nde çalışan işçiler tarafından “Güney Bölgesi Eneıji, Su, Gaz, DSİ ve YSE İşçileri Sendikası” adı ile 15 Ocak 1969 Tarihinde Adana’da kuruldu.

Kurucu heyet, İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu ile birlikte 56 işçiden meydana geldi. Tes-İş Federasyonu’na bağlanma karan alarak faaliyete başladılar.

Kurucu heyette Başkan Alaattin Yıldırım, Genel Sekreter Kuddusi Toker ve Mali Sekreter Muzaffer Sanar oldu.

Yönetim Kurulu; Ömer Ulutaş, Taştan Alpay, Kemal Şahin, Niyazi Aklan, Durmuş Karakuş, Ahmet Erdoğan, ve Yaşar Ünal olmak üzere yedi kişiydi.

İlk Olağan Genel Kurulu 15 Şubat 1970 Pazar günü yapıldı. Divan Başkanlığını Tes-İş Federasyonu Genel Başkanı Enver Turgut’un yaptığı Genel Kurulda, Sendika Başkanlığına Kuddusi Toker, Genel Sekreterliğe Faruk Ata ve Mali Sekreterliğe Muzaffer Sanar seçildi.

2 Temmuz 1972 Pazar günü Adana Belediye salonunda Divan Başkanlığını Tes- İş Federasyonu Genel Başkanı Orhan Erçelik’in yaptığı 2.Olağan Gene) Kurulda, Başkanlığa Kuddusi Toker, Genel Sekreterliğe Burhan Kürklü ve Mali Sekreterliğe A.Salih Ulukanlı seçildi.

31 Ağustos 1975 tarihli Genel Kurulda Sendikanın adı “Güney Bölgesi Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası” olarak kısaltıldı. Kuddusi Toker Başkanlığa, Burhan Kürklü yeniden Genel Sekreterliğe ve Mali Sekreterliğe ise Hüseyin Kılınç seçildi.

29 Ekim 1978 Pazar günü yapılan 4.0!ağan Genel Kurulda Divan Başkanlığı seçiminde yaşanan olaylar ve kongrenin yapılmasını engellemek isteyen militanlarca çıkartılan olaylar karşısında İl Jandarma Komutanlığı tarafından salona Jandarma gönderildi ve olaya müdahale edildi. 4.01ağan Genel Kurulda yönetim değişikliği olmadı.

TES-İŞ Federasyonu’nun 5-8 Temmuz 1980 tarihleri arasında yapılan 8.01ağan Genel Kurulu’nda Adana Tes-İş Başkanı Kuddusi Toker Federasyonun Genel Eğitim Sekreterliğine seçildi. Adana Sendikası’nın Başkanlığına Sendikanın Genel Sekreteri Burhan Kürklü getirildi.

6 Aralık 1981 Tarihli Olağan Genel Kurulda Burhan Kürklü Başkanlığındaki icra kurulu üyeleri yeniden göreve seçildiler.