BAŞKANIN MESAJI

BAŞYAZI

Merkez Yönetim Kurulunda ve tüm şube yönetimlerimizde yer alan çalışma arkadaşlarımla birlikte yıl boyunca üyelerimizin ve genel olarak çalışan kesimin hak ve menfaatlerini koruyabilmek amacıyla yoğun bir çalışma içinde olduk.

Geçen bir yıl içerisinde üyelerimizin işyerlerine giderken akıllarının evin geçiminde veya çocuklarının harçlığında kalmaması, huzur içerisinde çalışıp evlerine yine huzur içerisinde dönebilmeleri için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik.  Üyelerimizin akıl ve beden sağlığı içerisinde, insan onuruna yakışır koşullarda çalışmalarını, adil bir ücretle, ailelerine ve sosyal yaşamlarına zaman ayırabilecekleri kaliteli bir yaşam sürmelerini öncelikli görev ve sorumluluk olarak kabul ettik.

Bu anlayışla imzaladığımız toplu iş sözleşmelerimizle örgütlü olduğumuz işyerlerinde yaşanan sıkıntılara çözümler ürettik. Gerçekleştirdiğimiz işyeri ziyaretleri ve tam katılım sağladığımız şube genel kurullarımızda elde ettiğimiz bilgiler ışığında sözleşme taslaklarımızı hazırladık. Gerektiğinde bakanlar düzeyinde gerçekleştirdiğimiz müzakerelerin sonucunda pek çok kazanım elde ettik. Ancak, çalışma hayatının ve ekonomik göstergelerin tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de hızlı bir şekilde değiştiğini biliyoruz. Bu nedenle çözüme kavuşmayan sıkıntıları ve değişimlerle gelen yeni sorunları sürekli olarak yapılacaklar listemize kaydediyoruz. Görevimizin ve sorumluluklarımızın süreklilik arz ettiğinin bilincindeyiz. Durmadan, yorulmadan ve sıkılmadan önümüze çıkan tüm engelleri ve sıkıntıları aşacak ve üyelerimizin huzurunu ve refah içerisinde yaşamasını mutlaka sağlayacağız.

Yılın son günlerine geldiğimizde binlerle ifade edeceğimiz üyemizi yakından ilgilendiren taşeron meselesinde sona yaklaşmış bulunuyoruz. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile birlikte düzenlediğimiz pek çok eylem, seminer ve diğer etkinlikler aracılığıyla, yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin sonucunda taşeron meselesinde önemli bir sonuç elde etmiş olduk.

Taşeronda çalışan üyelerimiz artık kadrolu bir şekilde çalışacak ve işten atılma kaygısını büyük oranda üstlerinden atacaklar. Kendileri ile aynı koşullarda çalışan arkadaşları gibi 52 günlük tediyelerini alacaklar. Bunun yanında aynı ücretleri ile kadroya geçmeleri nedeniyle devam edebilecek muhtemel farklılıkları, gelecek toplu sözleşmelerle çözmek için temel mücadelemizi verecek, sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.

Yılın son mesai gününde asgari ücret hükümet ve işverenin çoğunluk kararıyla 1603 TL oldu. Bin 893 TL net asgari ücret talep eden TÜRK-İŞ’in muhalefet şerhine rağmen alındı. Vergiden arındırılmış, insan onuruna yakışır asgari bir yaşam sürebilmek için yeterli olacak bir asgari ücret talebimizi bu hedefimize ulaşıncaya kadar sürdürecek ve elde etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Sendikamız bu yılı da kendi işkolunda en fazla örgütlenme oranına sahip sendika olarak tamamladı. Önümüzdeki yıl; bir yandan haklarımızı geliştirmek için çalışacak, diğer yandan üye sayımızı artırmak için örgütleneceğiz. Yılsonunda daha dinamik ve etkin bir teşkilat olarak çalışmamızı sağlayacak önemli kararları alacağımız büyük Genel Kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl, aynı zamanda şube genel kurullarımızı tamamlayacağımız ve genel kurul hazırlıklarımızı yapacağımız bir yıl olacak.

Zorlu bir çalışma döneminin ardından 2017 yılını geride bırakırken, yeni yılın çalışma hayatı ve tüm üyelerimiz için hayırlı olmasını diliyor, TES-İŞ camiasına aileleriyle birlikte mutlu ve esenlik dolu bir yeni yıl diliyorum.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı ile daha istikrarsız ve talihsiz bir geleceğe sürüklenen Orta Doğu ve tüm dünyada savaş ve terörün sona ermesini, insan hayatına barış, refah ve huzurun egemen olmasını temenni ediyorum.