IndustriALL Küresel ve Industriall Avrupa ile Türkiye'deki Üyelerinin Ortak Toplantısı” 19 Ocak 2023'de Kocaeli'nde Gerçekleştirildi
< Geri

IndustriALL Küresel ve Industriall Avrupa ile Türkiye'deki Üyelerinin Ortak Toplantısı” 19 Ocak 2023'de Kocaeli'nde Gerçekleştirildi

Ev sahipliğini Lastik- İş Sendikasının yaptığı toplantıya Industriall Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle katıldı. Toplantıya sendikamızı temsilen Genel Başkan Yardımcımız Osman Güngör katıldı. 

Türkiye'den farklı konfederasyonlara bağlı 13 sendikanın temsil edildiği toplantıda açılış konuşmasını yapan Kemal Özkan,  42 maden işçisinin hayatını kaybettiği Amasra maden kazası nedeniyle bölgeye yaptıkları ziyaret hakkında bilgi verdi. Dünyada demokrasinin yara almaya başladığını, işverenlerin grev hakkına yönelik saldırılarının devam ettiğini, enerji fiyatlarının ve yüksek enflasyonun devam ettiğini, çalışan kesimin satın alma gücünün azaldığını ve bu nedenle bir satın alma krizinin yaşandığını dile getirdi. Kemal Özkan'nın ardından söz alan Luc Triangle yaptığı konuşmasında Dünyada ve Avrupa'da çalışma hayatına ilişkin yaşanan gelişmeler ile Amasra ve Zonguldak maden bölgesine  yaptıkları ziyaret hakkında bilgi verdi. Özellikle Avrupa’da enflasyon ve enerji krizinin neden olduğu sorunları anlattı. Türkiye'de enflasyonun çok daha yüksek olduğunu ifade eden Triangle, iklim değişikliği ve karbonsuzlaştırma konusunda sendikaların çalışması gerektiğini söyledi. Adil dönüşüm çerçevesinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda Dünyadan ve Avrupa'dan örnekler verdi.

Genel Başkan Yardımcımız Osman Güngör ise yaptığı konuşmasında; yüksek enflasyon nedeniyle sendikaların ek iyileştirme protokolleri yapılmasının zorunluluk haline geldiğini ifade etti. TÜRK-İŞ Koordinasyon Kurulunun 700 bin işçi için kamu toplu iş sözleşmesi hazırlıklarına başladığını söyledi. Grev hakkının olmadığı enerji iş kolunda adaletin tecelli etmesi gereken yer olan Yüksek Hakem Kurulunda adaletsizliğin tecelli ettiğini dile getirdi. Yüksek Hakem Kurulunun yapısı ve kararları ile ilgili sıkıntıları anlatan Güngör, Paris iklim Anlaşmasından sonra kömür madenlerinin  ve termik santrallerinin gündeme getirildiğini ve TES-İŞ'in üyeleriyle birlikte işyerlerine sahip çıktığını anlattı. Kapanış oturumunda Kemal Özkan ve Luc Triangle'ın yaptığı değerlendirmede başta adil dönüşüm süreci olmak üzere; üst kuruluşlar ve Türkiye'deki üyelerin önümüzdeki dönem ortak çalışma yapması gereken alanlar belirlendi.

Toplantının ardından katılımcılar, Selüloz-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kartonsan iş yerinde 29 gündür devam eden grev çadırını ziyaret ettiler.